برگزاری نشست سراسری نمایندگان انجمنهای سرود کانون کشور به میزبانی خوزستان
همزمان با هفتهی ملی کودک، نشست سراسری نمایندگان انجمنهای سرود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور، به میزبانی استان خوزستان در فضای مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی کانون خوزستان، همزمان با آغاز هفته ملی کودک، نشست سراسری نمایندگان انجمنهای سرود کشور با موضوع «موسیقی کودک و نوجوان؛ از آموزش تا تولید»، در حضور بهرام دهقانیار آهنگساز و رئیس انجمن سرود کشور، سید محمد تنکابنی آهنگساز و دبیر انجمن سرود کشور و جمعی از مربیان و نمایندگان انجمنهای سرود سراسر کشور، در محیط اسکایروم معاونت فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خوزستان برگزار شد.
در ابتدای این رویداد مجازی اهمیت موسیقی کودک و نوجوان و ضرورت آموزش و تولید آثار مناسب برای کودکان و نوجوانان، توسط مدرسان نشست مورد بررسی قرار گرفت و طی گفتگویی دوسویه میان محمد تنکابنی و بهرام دهقانیار، اهمیت تولید آثار موسیقایی مناسب برای کودکان و نوجوانان، شاخصههای یک اثر موسیقایی استاندارد و لزوم توجه به ویژگیهای افراد درگیر در تولید محتواهای موسیقایی تشریح شد.
این دو آهنگساز کشور، دانش آکادمیک موسیقی، ابتکار و نوآوری، ذوق و نبوغ هنری، آشنایی با موسیقیهای محلی، و موسیقی ملل و همچنین آشنایی با فنّاوری روز موسیقی الکترونیک را، از لازمههای خلق یک اثر موسیقی دانسته و با ذکر تفاوتهای میان آهنگساز و نوازنده اظهار داشتند: صرف تبحر در نوازندگی یک ساز نمیتواند ملاکی برای خلق یک اثر موسیقی باشد و از آنجا که موسیقی به اعماق ذهن کودک نفوذ میکند، بیش از هر گروه سنی دیگری میبایست به تولید موسیقیهای مناسب این گروه سنی توجه کرد.
آنها در ادامه ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر با توجه به اینکه موسیقیهای مناسب گروههای سنی کودک تولید و ارائه نمیشود اذعان کردند: در این زمینه، کودکان مورد بیاحترامی قرار گرفتهاند و در فضایی عاری از موسیقیهای خوب و مناسب سن خود رشد میکنند، در شرایطی که حق انتخاب ندارند و در مواجهه اجباری با موسیقیهای نامناسب ممکن است خلأهایی در روح و روان آنها به وجود بیاید و تأکید کردند: دقت نظر در انتخاب یک آهنگساز جهت خلق اثری برای کودک و نوجوان بسیار مهمتر از انتخاب یک آهنگساز برای تولید موسیقی فیلم و یا تیتراژ یک زنجیره است.
بر اساس این گزارش در بخش دوم این نشست هنری، دهقانیار و تنکابنی با تأکید بر لزوم توجه ویژه به فرآیند تولید آثار موسیقایی مناسب کودکان و نوجوانان خاطرنشان کردند: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کنار برنامهریزی آموزشی جهت رشد فرهنگی و هنری فرزندان ایران، متولی تولید آثار متعدد در حوزههای مختلفی همچون کتاب، اسباببازی، فیلم، پویانمایی و موسیقی است. بنابراین مدیریت تولید آثار هنری جزئی از وظایف کاری این نهاد است که در حوزههای مختلف به خوبی در حال پیشروی است و با اشاره به فرآیند تولید آثار موسیقی افزودند: پیش از آغاز مرحله تولید، مرحله پیشتولید وجود دارد و پایان مرحله تولید نیز زمانی است که اثر تولیدشده به دست مخاطب میرسد.
آنها علاوه بر طراحی یک پروژه و هدفگذاری آن، قلب تولید یک اثر را انتخاب عوامل تولید و نحوه طی کردن مراحل تولید دانستند و گفتند: انتخاب شاعر و یا ترانهسرا، انتخاب آهنگساز چه در بخش ملودیسازی و چه در بخش تنظیم، انتخاب استودیوی ضبط اثر و انتخاب نوازندهها از عوامل بسیار تأثیرگذار بر نتیجه و خروجی یک اثر موسیقایی است و هرچه این مراحل با دقت و حساسیت بیشتری طی شود، خروجی کار بهتر ماندگارتر و تأثیرگذارتر خواهد بود.
در ادامهی گفتگوی کارشناسان و نمایندگان انجمن سرود کشور، فعالیت کمرنگ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در تولید آثار موسیقی فاخر مناسب کودکان و نوجوانان بررسی شد که امکان خروجیهای گستردهی نهادها و افراد دیگر در تولید چنین آثاری را به وجود آورده است حال آنکه هیچکدام از این نهادها، تخصص و تجربه کانون در تولید محتواهای مناسب این گروههای سنی را ندارند.
رئیس و دبیر انجمنهای سرود کشور یادآور شدند: با توجه به اینکه انجمن سرود با اعضای کانون در سراسر کشور ارتباط مستقیم دارد یکی از وظایفش شناسایی نیازهای فرهنگی و هنری در حوزه موسیقی است.
و با اعتقاد به اینکه پس از شناسایی نیازها و شناخت سطح درک هنری اعضا، باید برای آنها برنامهریزی میانمدت آموزشی همراه با تولیدهای استانی صورت پذیرد تا انگیزه کافی درونشان ایجاد شود افزودند: قصد داریم که آموزشهای انجمن در نهایت به نقطهای برسد که بتوانیم از اعضای کانون در گروههای سنی مختلف در جهت اجرای آثار استفاده کنیم. مدلهای مشابهی از این طرح در ایران بهکرات اجرا شده است.
و در انتها، با اشاره به حمایتهای مدیرعامل محترم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از مقوله تولید محتواهای موسیقی در کانون به ویژه برای کودکان زیر 5 سال، اعلام کردند که انجمن سرود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بنا دارد با برنامهریزیهای منسجم و دقیق، طی چشماندازی سه ساله، کمبودهای موجود در حوزه آموزش و نیز تولید آثار موسیقی کودک و نوجوان را جبران نماید و این نویدبخش روزهایی روشنتر برای کودکان و نوجوانان کشور و همچنین خانوادههای آنان در حوزه فرهنگی و هنری خواهد بود.
گفتنی است: لزوم پررنگتر شدن نقش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بهعنوان باتجربهترین و تخصصیترین نهاد متولی امر فرهنگی و هنری کودکان و نوجوانان از بحثهای محوری این نشست بود که بر آن تأکید شد.